Kultur på en Mandag: Bing og Bringsværds Svanesang

bing og bringværd collage

Mitt første møte med Bing & Bringsværd var på høsten i 1978. Jeg var 13 år, og NRK skulle endelig vise en TV-serie som handlet om slike ting mange 13-åringer på 70-tallet syntes var storveis. Science Fiction, fremtidsvisjoner og noen som blir myrdet. At det egentlig bare var en litt krydret versjon av Fjernsynsteateret oppdaget ingen den gangen. Det handlet om romskipet Marco Polo og mannskapet som var ombord Og det var altså, som nevnt, en krimgåte der en av seks i mannskapet sannsynligvis var en morder, og kanskje ikke en gang et mennesket, men muligens en Biomat! Jeg ante ikke den gang hva en Biomat var, men det fikk jeg vite i løpet av tre uker høsten 78′.

bing blind

Jeg har aldri glemt Blindpassasjeren. Husker at jeg syntes den var både spennende og litt skummel. Nå kom den på DVD i 2008, så jeg har hatt mitt gjensyn. Og samme år var jeg programleder for Bokkafeen som Ski kommune arrangerte noen ganger det året. Der var en av mine gjester Tor Åge Bringsværd, og jeg hadde stor glede av å ha ham som gjest. Dessverre var ikke Jon Bing med, da det jo handlet om Bringsværds nye bok, men jeg fikk snakket litt med ham om universet til Bing og Bringsværd.

bing og bringsværd 2084

I januar i år døde Jon Bing, og Bringsværd har nå sluttført deres siste bok sammen, som er ute i handelen fra og med i dag. London 2084 heter boken, som også blir deres siste. Det er noe vemodige over det, det at Bing & Bringsværd er historie. Tor Åge Bringsværd sa i et intervju på NRK i dag (som ligger ute i sin helhet her i denne posten) at det ikke bare er Jon Bing som er borte. Med han forsvant naturligvis også B&B, som de begge så på som en egen forfatter. En som skrev noe annet enn det de to gjorde hver for seg.

I ettermiddag, mens jeg vasket kjøkkenet, så hørte jeg på det allerede nevnte intervjuet med Bringsværd om boka, om Bing og Bringsværd og om Science Fiction. NRK P-2 hadde tatt seg god tid, som P-2 heldigvis fortsatt gjør, av og til. Programlederen klarer å åpne intervjuet med å presentere boka under tittelen Oslo 2084, som jo var tittelen på deres bok fra 2004, men sånt kan skje, selv i ærverdige NRK.

Her kan du høre intervjuet i sin helhet:

Så takk, Bing og Bringsværd. Dere farget starten av min ungdom og fikk meg interessert i en sjanger jeg har hatt stor glede av i ettertid. B&B var tross alt mitt første ordentlig møte med Sci Fi. Denne våren må jeg få lest London 2084 !

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s