Jeg fant, Jeg fant (# 009) – Jan-Magnus Bruheim, stemmen fra Skjåk

Jan-Magnus Bruheim

NRK P-2 er en radiostasjon som har den unike kraften ved seg at den presenterer tanker, samtaler og kulturhistorie som setter spor i lytteren. Det er nesten litt som å starte en bra skoletime ved å skru på P-2 på morgenkvisten. Jeg gjøre klar frokosten, setter meg rolig ned, lytter og lærer, spiser og blir mett. Det er i sånne øyeblikk jeg virkelig elsker radio.

I dag, mens jeg spiste litt sen frokost, hørte jeg på SPILLEROM, et program som ofte er med meg i bakgrunnen, men som jeg ikke alltid er bevisst på. Men i dag ble jeg fanget av en historie om en dikter fra Skjåk, Jan-Magnus Bruheim, et navn som er relativt nytt for meg. Han ble født i 1914, har altså 100-års jubileum i år, og skrev en rekke dikt og fortellinger.

Jan-Magnus Bruheim moldestad cover

Nå har folkemusikeren Sigrid Moldestad laget sanger av Bruheims dikt. Albumet heter «Brevet til kjærleiken», og det høres veldig bra ut. I NRK P-2 i dag gjorde Moldestad blant annet en vakker musikalsk versjon, live i studio, av diktet «Brevet». Du kan høre sangen og hele intervjuet her:

Det er opprettet en veldig flott nettside om Bruheims forfatterskap. Her får du virkelig sjansen til å bli kjent med denne fine dikteren. Klikk på bilde av nettsiden under her, og vips så er du der. Videoer, tekster, info og nyheter, en levende og fin nettside, dette.

Jan-Magnus Bruheim nettside

Legger til slutt ved et av hans dikt som jeg har spesielt sans for. En vakker beskrivelse av ønsket om ro og fred.

GJEV MEG EI STUND MED STILLE

Gjev meg ein dag med stille.
Der solblanke, blide
båror går mot mi kyst.
Lat det bli fred, der dei ville
stormane bryt i mitt bryst.

Gjev meg ei stund med stille.
Før meg attende
frå uver og ilt.
Heim til det mogne og milde
Lat alt bli stilt.

JAN-MAGNUS BRUHEIM

3 kommentarer om “Jeg fant, Jeg fant (# 009) – Jan-Magnus Bruheim, stemmen fra Skjåk

  1. Skjåk,Lom og Vågå er nesten essensen i norsk litteratur. Du har diktere som Ørjaseter,Aukrust og Jonsson. Venetapet er vel Bruheim sitt dikt om Jonsson. Om ikke det var nok så hører også Knut Hamsun til her. Dette er en fin bukett sett i forhold til at det er snakk om få folk i området, og muligens finnes det flere.

  2. Takk for kommentaren. Alltid fint med respons på noe såpass smalt som poesi. Kanskje det ikke er så smalt som jeg tror? Det har kommet veldig mange store diktere fra dette området. Lurer på hvordan det er i dag? Forøvrig har det vært en stor glede å bli kjent med Bruheim, og nå skal jeg finne «Venetapet». Det diktet må jeg lese.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s