Pop Nytt – 60-tallets store Ungdomsblad

Pop Nytt var lenge Norges ukronede musikk blad for ungdom. Det startet opp tidlig i 1965, og for første gang kunne tenåringer lese et blad der alt handlet om deres helter. Før var de avskrevet med et par sider i Hjemmet, Norsk Ukeblad og kanskje litt mer i Det Nye. Men i Pop Nytt handlet det 80 % om musikk og litt om film og moter. Og så var det fire til fem bilder i A-4 størrelse som man kunne henge på veggen. Og de fleste var til og med i farger. Redaksjonen i Pop Nytt hadde base i Stavanger, og det preget også en del av stoffet i bladet etter hvert. Det var relativt bra fokus på norsk musikk og ganske ofte om band utenfor Oslo-gryta.

Pop nytt forside nr 1 65

I 1966 kom musikkavisen Pop Revyen, som vi jo har skrevet om før. Dette var jo et blad i avisform som henvendte seg til ett litt mer voksent publikum. De skrev blant annet litt om Jazz, noe Pop Nytt holdt seg langt unna.

Vi konsentrerer oss i denne posten om det første nummeret som kom i februar 1965. The Beatles var naturlig nok på forsiden, og inne i bladet var det intervjuer og repotasjer med Manfred Mann, Johnny Haliday, Cilla Black og Billy Jay Kramer, for å nevne noen. De meste av stoffet var innkjøpt fra England, men akkurat på det punktet ble Pop Nytt ganske raskt flinkere til å gjøre egne ting, og konsentrere seg mer om norsk musikk. Selv om The Beatles var på forsiden var det faktisk ingenting om dem i bladet, med unntak av et malt portrett av Ringo, men tross alt, dette var første nummeret.

Det ryktes at bladet ble utsolgt på noen dager og at redaksjonen fikk inn over 13000 som bestilte abonement de første månedene. Vi skal vende tilbake til dette bladet ganske snart, men lar nå bilder og artikler snakke for seg. 55 år siden, altså. De fleste ungdommene som kjøpte dette bladet er nå tidlig i 70-åra. Det er en rar tanke.

(Og husk, vil dere se bilder og artikler i større versjoner eller lagre dem selv, så klikk bare på bildet)


Pop Nytt leder nr 1 65

Pop Nytt logo

Manfred Mann portrett nr 1 65

Pop Nytt Manfred Mann intervju nr 1 65

Pop Nytt ann Margret nr 1 65

Pop Nytt Ringo maleri nr 1 65


 

4 kommentarer om “Pop Nytt – 60-tallets store Ungdomsblad

 1. Hei, samler også på norske pop-blader på 60-tallet. Har komplett Pop-revyen, og mangler kun ett nr av Popnytt. Av andre interessante fra samme periode må nevnes Popexpressen, Musikkexpressen, Pop-Film-Bilder, og Filmjournalen.
  Har mange dubletter.
  Hadde vært hyggelig å utveksle epost, håper jeg hører fra deg.
  Mvh Eirik

  • Hallo,
   My name is Reinhard Haucke and I`m a collector of music magazines of the sixties from all over the world. I buy, sell and change magazines with other collectors.
   The biggest gap in my collection is Norway. Can you help me to find POPNYTT, POP REVUYEN;
   POP FILM BLADDER or others ?

 2. Hei! Har Pop Film Bilder komplett, strøkene ex, alle Popnytt bortsett fra 2 ex og alle Poprevyen.
  Har en person som ønsker å kjøpe disse, er det mulig å få en idikasjonpå hva disse kunne være verdt?
  På forhånd takk!
  Ginn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s