I dag tar vi turen til Lørdag 16 Mai 1970, altså nøyaktig 50 år siden, også den gang en lørdag. Som en kuriositet nevner jeg også at 16 Mai det året var Pinseaften og 17 Mai var da selvfølgelig 1. Pinsedag. Med andre ord en av de få 17. mai der alle hadde fri dagen etter. Jeg har klippet ut en mengde annonser, artikler og diverse fra Lørdagsutgaven av Arbeiderbladet, og dermed prøvd å gjenskape hvordan en lørdag i mai for 50 år siden fortonet seg for nordmenn flest. Vi starter med forsiden:
At langt hår fortsatt opprørte foreldregenerasjonen i 1970 viser vel denne artikkelen.
Skulle man ut på byen 16 Mai, var Rosekjelleren både berømt og beryktet. Einar Rose var selveste sjefen der og i perioder var dette Oslos mest kjente utested. Kalt både kabaretrestaurant til rølpested til gammelmanns-stripteaseklubb. Denne kvelden spilte Hallas Orkester!
Både 16. Mai (som altså var Pinseaften det året) og 17. Mai kunne man etter barnetoget dra på selveste Cirkus Arnardo på Grønlands Torg. Og både 16 og 17 Mai dro de til med 3 forestillinger!
Ville man heller dra på kino var dette noen av de store filemen man kunne velge imellom. Hitchcocks kanskje mest ukjente film, musicalen Hello Dolly og litt Disney og detektivfilm.
(Trykk på bilde for å se stor versjon)
Fristet ikke kino, så var kanskje Club 7 stedet. Junipher Greene på Lørdag og på 17 mai var det Magni Wentzel med venner som spilte opp til fest.
Klart det er trist å vite at man tross alt bare var fem år når Junipher Greene spilte på Club 7. Som min gode venn Sigbjørn sa det: Jeg kunne ikke ha sett JG da jeg jo ikke ante de eksisterte. Han er forøvrig fem år eldre enn meg. Men de spilte på Flimra på NRK året etter. Det er vel mer enn en fattig trøst, det, når det finnes fine opptak av det.
På teaterfronten var den store suksessen «Skulle det dukke opp flere lik…», en legendarisk forestilling med Aud Schønemann i hovedrollen, en rolle hun allerede hadde spilt i to år. Filmen hadde premiere i mars 1970, og dette må vel være en av de få oppsetningene der både teater og kinoversjon ble spilt samtidig med samme person i hovedrollen.
For dem som holdt seg hjemme på en lørdagskveld så tittet man nok på fjernsynet. Svensk TV var så populær på Østlandet at den stod før NRK i Arbeiderbladets programoversikt. Fotball-landskamp mellom Sverige og Ungarn kunne sikkert friste noen, og Lasse Holmquist med gäster var en slager. På norsk TV var det jammen selveste Skippy kl. 18.15 og Krutrøyk kl. 21.20. Det må vel kalles en klassisk Lørdagskveld i Norge for 50 år siden.
Erotikken blomstret også i 1970, noe disse annonsene indikerer.
Alkohol kunne man fritt reklamere for i 1970. Man kunne friste med «førsteklasses» Whisky, King’s Lear, til 56,- for en helflaske. Eller kanskje en Bosca Vermouth til 29,-?
Kanskje en ny bil til sommeren 1970? En Opel Rekord eller Volvo Amazon? To av de mest solgte bilmerkene det året. Men man kunne jo også satse på en stilig norsk DBS-sykkel.
Denne reklamen for Coop kaffe er muligens en smule utdatert.
En ting som var svært populært var 1970-åras svar på Tinder. Man skrev om seg selv og sine ønsker og signerte med Bill. mrk. Så var det bare å håpe at denne moderne skogsmannen fant sin sjelfulle, slanke kvinne med en fet pengepung.
I 1970 var det fotball-VM i Mexico, som startet opp 31. mai og 16 mai var det bare to uker før det ble sparket i gang.
Til slutt tar vi en titt på hva som lå på Topp-listene når det gjaldt musikk i Norge. Og jammen var det en svenske som dominerte der. Robert «Robban» Broberg gjorde stor furore med den joviale og litt småfrekke sangen om en oppblåsbar dukke, og hvis noen lurer på hvor Banana Airlines fikk sin idé til gebrokken sangstil, vel, du trenger ikke lete lenger.
Først på 13-plass fant vi en norsk artist. Lille Anita Hegerland og litt mer uskyldige «Sjørøver-fabbe». Og den var jo bare en coverversjon av en Pippi-låt. Nok en gang fra Sverige altså. Originalen lå forøvrig på 16 plass, med Pippi selv (Inger Nilsson)
Vel, dette var en liten reise tilbake 50 år i tid. Måtte dere ha en flott 16. Mai og ikke minst 17. mai i morgen. Denne 17. mai kommer nok til å bli husket spesielt godt, men det er en annen historie.