Dette bilde er tatt i 1906 av en ti-åring. Han som fotograferer sin kusine, i det hun svever ned trappen utenfor godset der han bor, heter Jacques Henri Lartigue og kan på mange måter kalles fotografiets Mozart. Ikke nødvendigvis bare fordi han var en av de største innenfor tidlig fotografikunsten, men like mye fordi han allerede i en alder av seks år begynte å ta bilder, og så verden gjennom et barns øyne. I vår tid finnes det mange seksåringer med tilgang til kamera, men da Lartigue ble født i 1896, var det svært få barn som hadde sitt eget kamera å leke seg med. Og leke, det gjorde han. Men Lartigue hadde også blikket for motiver, komposisjon og øyeblikk. Og han klarte å fange dem på sin helt spesielle måte. Jacques vokste opp i en svært rik familie, og bildene hans bærer tydelig preg av et liv der det var plass til kunsten. Hans far, som var en svært habil amatørfotograf, lærte sønnen tidlig kunsten med å fremstille bildene i mørkerom, og Jacques tok hundrevis av bilder opp gjennom hele sin barndom.
Det som gjør bildene til Jacques Henri Lartigue så spesielle, er kombinasjonen av hans unge alder, som gjør at han ikke fremstår stiv, pretensiøs og alvorlig, slik mange fotografer gjorde i denne pionertida, og ikke minst måten han leker seg med motiv og kamera. Lartigue hadde et sjeldent godt blikk for motiver, og valgte å ta bilder voksne sannsynligvis ikke en gang ville tenkt på. Bildene fra hans barndom og frem til han gifter seg, er hans store periode som fotograf, og disse bildene hadde nok aldri funnet veien til det offentlige rom, hadde det ikke vært for at Lartigue i alder av 66 år, ved en tilfeldighet kom i snakk med John Szarkowski, leder for den fotografiske avdelingen ved The Museum of Modern Art i Newe York. Han så hvilken kvalitet det lå i bildene, og hjalp Lartigue til å sette sammen en utstilling. Utstillingen ble en stor suksess.
Lartigue fotograferte hele sitt liv, men det er bildene fra hans barndom, og hans tidlig voksenperiode som står igjen som unike. Han er kalt Fotografiets eneste vidunderbarn, og har inspirert mange kunstnere. Wes Anderson, den amerikanske regissøren, som slo igjennom med Rushmore i 1998, har flere ganger fortalt at han var inspirert av Lartigues bilder, og kopierer blant annet et selvportrett av Lartigue i badekaret som 9-åring, i Rushmore.
Her kan dere nyte flere av bildene til Lartigue, og husk, nesten alle bildene er i høy oppløsning, og du ser dem i store versjoner ved å klikke på dem.
Jacques Henri Lartigue, fotografert i 1972
Dokumetar om Lartigue laget av BBC 1983
Linker:
Jacques Henri Lartigue på Wikipedia
Historien om Lartigue på Atget Pohotography